Château te koop

                                                                                          

In de gemeente Labarthe, boven in het Franse departement Tarn-et-Garonne, ligt te midden van bosschages een karakteristiek château op een heuvel.  In kronieken wordt het kasteel gedateerd omstreeks het jaar 1050. De Romeinen hebben er ooit een praesidium gevestigd, ter bewaking van de door hen aangelegde weg van Cahors naar Moïssac. Het is zeer wel denkbaar dat er daarvoor Galliërs gewoond hebben. 

Een verharde oprijlaan geeft toegang tot het château. Een fraaie ceder siert de voorhof, waar zich ook een overdekte authentieke put bevindt.

Een achthoekige toren domineert het gebouw. Vanaf die toren is er rondom een schitterend uitzicht over het glooiend landschap van de Tarn-et-Garonne met in het noorden het begin van het departement van de Lot en in het zuiden een enkele keer zelfs de Pyreneeën. 

 

De grond waar het kasteel op staat is 12.500m² groot. Aan het château vast gebouwdstaat een grange. Die is in de loop van de afgelopen30 jaar omgebouwd en uitgebreid tot een charmante en comfortabele woning met twee etages. Gelijkvloers bevinden zich drie grote ruimtes van elk ongeveer 30 m², alle met plavuizen vloer. De eerste is een hoge,  lichte ruimte, in gebruik als woon-/zitruimte, met daarin op ruim 2 m. hoogte een mezzanine, die zich over de helft van de ruimte uitstrekt. Daarnaast ligt een gezellige woonkeuken met balken zoldering en moderne apparatuur. 

In het verlengde daarvan ligt een derde ruimte met balken plafond. Grenzend aan deze ruimte bevinden zich de douche, het toilet, met een oorspronkelijk schietgat als raam, en een buanderie.

Langs een rondlopende stenen trap bereikt men de eerste verdieping, bestaand uit een grote, hoge zaal van ruim 65 m², met een houten vloer en een eiken gebint. In de middeleeuwen was dit de kapel van het kasteel, tevens de parochiekerk voor de omgeving. In deze ruimte zijn tweemezzanines aangebracht, die als slaapruimten worden gebruikt. De totale oppervlakte van de woning, diedirect te betrekken is, is ongeveer 215 m². 

Het L-vormige hoofdgebouw heeft in de afgelopen jaren twee grote restauraties ondergaan. Daarbij zijn vorm en omvang niet gewijzigd. Het dak is geheel vernieuwd.